(8-10 bitar)
Ingredienser
Tårtbotten:3 ägg
¾ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
** Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter(eller i annan form efter önskemål). Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och vaniljsocker. Rör ner det i äggsmeten. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 35-40 min. Låt den kallna. Dela kakan i 3 bottnar(delar till 2 bottnar om ni vill ha tjockare tårtbottnar)
OBS! den här recept använda jag bara en del av bottnar!.
Röd bärkompott:(fyllning)
1 pkt frysta bär ca.200-250g (hallon,jordgubbar, etc)
100g strösocker
3 gelatinblad
** Tina bären i kastrullen på spisen.
tillsätt sockret och koka upp, låt sedan puttra i ca 4 min.
tillsätt de blötlagda gelatinblden.
Låt kallna i en bricka, till den stelna.
Vit chokladmousse:
300g vit chokla
6 dl vispgrädde
6 äggulor
6 msk florsocker
4 gelatinblad
** Smält chokladen i en skål över vattenbad.
vispa grädde och florsocker- men inte för hårt.
vispa ner äggulorna i den smälta chokladen till en slät kräm.
rör noggrant ihop chokladen med grädden.
*** Lägg en av tårtbottnarna i en form med löstagbar kant. Bred över hälften av moussen och lägg Röd bärkompott,sedan den andra hälften moussen. Låt stå i kyl 4-5 tim eller över natten.
**** Ta tårtan ur formen och dekorera med frukt, bär eller hyvla över choklad vid servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar