fredag 30 december 2011
Chokladmoussetårta
Etiketter:
Chokladmousse
Plats:
Linköping, Sverige
Chokladtårta ;)
Etiketter:
chokladtårta
Plats:
Linköping, Sverige
tisdag 27 december 2011
Christmas cake
Etiketter:
Christmas cake
Plats:
Linköping, Sverige
Chokladtårta
Etiketter:
chokladtårta
Plats:
Linköping, Sverige
Chokladmoussetårta
Etiketter:
Chokladmousse
Plats:
Linköping, Sverige
måndag 21 november 2011
Chokladtårta
Tårta är för 7-8 pers
Med denna tårta använda jag Ganache både till fyllning och täcka tårta.
Ganache är en blandning av grädde och choklad. Mängden på grädde och choklad är varierar, beroende på hur tjock kräm man vill ha.
Vanligtvis är 1dl grädde/100g choklad.
Tjockare kräm är 0,5dl grädde/100g choklad.
Så här gör man Ganache:
Till fylling:
* Hetta upp grädde nästan till kokande.
** Hälla den över finhackad choklad och sedan röra blandningen till den slät och jämn.
*** Låta den svalna ordentligt.
**** Vispa upp den så den blir en aning fluffigare.
För att täcka tårta:
Är bäst med mörk choklad.
* Hetta upp grädde nästan till kokande.
** Hälla den över finhackad choklad och sedan röra blandningen till den slät och jämn.
*** lägga till en klick smör, den gör att ganachen blir glansig.
15 års födelsedagstårta
Prinsesstårta till Pim. Jag är ganska nöjd med resultatet ialf ;)
Till denna tårta behöver ni:
- Tårtbotten
fyllning:
- Hallonsylt
- Vispgrädde
(eventuellt vaniljkräm,om man så önskar)
Så här gör ni:
* Dela kakan i 3 bottnar.
** Vispa grädden fast.
*** Lägg en tårtbotten på ett fat. Bred på hallonsylt. Lägg på nästa botten och bred på grädden. Lägg på den sista botten.
Garnering:
Lägg på marsipanlocket.
Garnera med rosor och blad.
lördag 5 november 2011
Min första utmaning!
Jaaa..denna tårta var min första utmaning! Jag var en ny början då. Tårtdekoration var helt klart godkänt(enligt mig själv ;D), men själva tårtbotten var ganska hårt,enligt köpare!(min kompis) Men jag fick ganska bra betyg iaf. ;)
Etiketter:
barntårta,
födelsedags tårta
Plats:
Linköping, Sverige
fredag 4 november 2011
Kitty cake
Denna tårta är till Melinda som fyller ett år idag 4/11-11.
Stor grattis från oss!
Och hoppas att hennes föräldrar är nöjd.
Men jag är ganska nöjd iaf.
Ha en bra dag! ;)
Etiketter:
barntårta,
Kitty cake
Plats:
Linköping, Sverige
torsdag 3 november 2011
Det blev en chokladmoussetårta till Min födelsedag ;)
I går fyllde jag 33 år.. Ha..ha..man känner sig lite gammal ;D Det var inget speciellt att fira, om man jämför med dagens födelsedagsbarn. Men det var jätte trevlig kväll att vara med familjen och fika tillsammans.
Eftersom jag gillar att baka,så fick jag presenter från min man och Amy, som innehåller en massa härliga verktyg och varor som jag kan använda till mina bakverk. Tack ska ni ha! ;)
Etiketter:
Chokladmousse
Plats:
Linköping, Sverige
torsdag 20 oktober 2011
Frukttårta
Den här tårtan var till min man som nyligen fyllde...år.
Ingredienser:
Tårtbotten:
3 ägg
¾ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
** Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter(eller i annan form efter önskemål). Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och vaniljsocker. Rör ner det i äggsmeten. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 35-40 min. Låt den kallna. Dela kakan i 3 bottnar.
Banankräm:
5 dl vispgrädde
5-10 droppa bananessens (smaksättning)
**vispa grädde och smaksätta grädden sedan med bananessens.
1. Lägg samman bottnarna med Banankräm emellan. Bred resten av krämen ovanpå och runt tårtan.
2. Dekorera med frukter och bär du tycker bäst om.
Etiketter:
Frukttårta,
födelsedags tårta
Plats:
Linköping, Sverige
Chokladmoussetårta
(8-10 bitar)
Ingredienser
Tårtbotten:3 ägg
¾ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
** Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter(eller i annan form efter önskemål). Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och vaniljsocker. Rör ner det i äggsmeten. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 35-40 min. Låt den kallna. Dela kakan i 3 bottnar(delar till 2 bottnar om ni vill ha tjockare tårtbottnar)
OBS! den här recept använda jag bara en del av bottnar!.
Röd bärkompott:(fyllning)
1 pkt frysta bär ca.200-250g (hallon,jordgubbar, etc)
100g strösocker
3 gelatinblad
** Tina bären i kastrullen på spisen.
tillsätt sockret och koka upp, låt sedan puttra i ca 4 min.
tillsätt de blötlagda gelatinblden.
Låt kallna i en bricka, till den stelna.
Vit chokladmousse:
300g vit chokla
6 dl vispgrädde
6 äggulor
6 msk florsocker
4 gelatinblad
** Smält chokladen i en skål över vattenbad.
vispa grädde och florsocker- men inte för hårt.
vispa ner äggulorna i den smälta chokladen till en slät kräm.
rör noggrant ihop chokladen med grädden.
*** Lägg en av tårtbottnarna i en form med löstagbar kant. Bred över hälften av moussen och lägg Röd bärkompott,sedan den andra hälften moussen. Låt stå i kyl 4-5 tim eller över natten.
**** Ta tårtan ur formen och dekorera med frukt, bär eller hyvla över choklad vid servering.
Etiketter:
Chokladmousse,
Frukttårta,
födelsedags tårta
Plats:
Linköping, Sverige
lördag 15 oktober 2011
Mockatårta
Tips! byt gärna ut marängbotten mot en vanlig tårtbotten.
Ingredienser(24 bitar)
Marängbottnar
8 st äggvita(or)
300 gram socker, (3 1/2 dl)
2 msk potatismjöl
Mockakräm
0,5 dl pulverkaffe, + 2 msk hett vatten
300 gram smör, rumsvarmt
4 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
8 st äggula(or)
Chokladmousse
250 gram mörk choklad
2 msk pulverkaffe
4 dl vispgrädde
Dekoration
färska bär
Tillagning
1. Marängbotten: Värm ugnen till 110 grader. Det är viktigt att bunke och vispar är väl rengjorda för att marängen ska bli luftig. Separera äggula och äggvita. Spara gulorna för sig och lägg vitorna i en rymlig skål. Blanda ner hälften av sockret och vispa med elvisp tills vitorna är hårda och fasta. Blanda resten av sockret med potatismjölet, häll ner i äggvitan och fortsätt att vispa tills sockret har löst sig.
2. Lägg bakplåtspapper i bakplåt. Fördela smeten till två runda bottnar i önska storlek. Jämna ut med en slickepott. Sätt plåten ungefär i mitten av ugnen och grädda i två timmar med varmluft. Har du inte varmluftsugn, höj värmen till 125 grader och byt plats på plåtarna efter halva tiden. Låt bottnarna stå kvar i ugnen medan de svalnar.
3. Mockakräm: Lös upp kaffepulvret i vattnet och låt det kallna. Rör smöret poröst med florsocker och vaniljsocker. Tillsätt gulorna en i taget och häll till sist i kaffet, lite åt gången så att det går ihop med smöret.
4. Chokladmousse: Smält choklad i mikron på full effekt i en minut. Rör om i chokladen, mikra 30 sekunder och rör om igen. Upprepa tills chokladen har smält. Lös upp kaffepulvret i chokladen och låt svalna. Vispa grädden tills den är fast, men inte för hård. Låt stå framme i rumstemperatur i minst 30 minuter. Nu är chokladen och grädden närmare varandra i temperatur och kan blandas utan att moussen riskerar att skära sig.
5. Lägg samman bottnarna med mousse emellan. Spritsa mockakrämen ovanpå tårtan.
6. Dekorera med färska bär.
Etiketter:
Mocka tårta
Plats:
Linköping, Sverige
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)