8-10 pers
En kall cheesecake täckt med hemlagad lemoncurd!
Botten
180 g (12st) Digestivekex
75 g smält smör
Fyllning
250g färskost, naturell smak (typ philadelfiaost)
1 dl mörkt muscovadoråsocker eller 1dl strösocker
1 tsk vaniljsocker.
1 tsk rivet citronskal
2 dl vispgrädde
Lemoncurd
3 gelatinblad
2 små citroner
2 ägg
4 dl florsocker eller 3 dl strösocker
1 msk potatismjöl
75 g smör
Gör så här:
Smöra formen lätt.
Mixa kexen tillsammans med det smälta smöret.
Tryck ut smeten i botten på en vanlig pajform eller en form med löstagbar kant. Ställ svalt.
Gör lemoncurden:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min.
Tvätta citronerna och riv det yttersta skalet fint. (Spara en tesked av raspet till fyllningen.) Pressa ut 1 dl saft ur citronerna. Vispa samman alla ingredienserna till krämen utom smöret och sjud sakta under omrörning tills den tjocknat. Smält ner smöret i blandningen, samt gelatinbladen, potatismjöl och ta från värmen. Kyl krämen något och låt stå svalt (gärna i vattenbad).
Fyllning:
Vispa samman grädden och sockret. Det ska vara lättvispat men inte rinnigt. Vispa i osten, citronskalet och vaniljsockret och kör slätt.
**Lägg lite av lemoncurden i formen och bred ut över kex-botten. Låt stå svalt en stund. Slå ost-fyllningen i formen och kyl i frys tills kakan stelnat helt.
***Bred ut lemoncurd över den färdiga kakan och låt den stå minst 2 timmar eller övernatten tills den stelnat.
OBS! Tårtan kan frysa in tills den stelnat. Ta fram kakan 10-15 minuter innan den ska serveras och låt den tina lite i kylskåp. Dekorera eventuellt med syltad frukt och florsocker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar